ترمیم بازار خرما از اولویت‌های نمایشگاه بوشهر است

ترمیم بازار خرما

پنجاهمین جلسه شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی استان بوشهر با حضور دکتر باستین معاونت محترم هماهنگی امور اقتصادی استانداری بوشهر در محل سالن اجتماعات کوثر استانداری برگزار شد در ابتدا خورشید گزدرازی رییس اتاق بازرگانی گفت ترمیم بازار و اقتصاد خرما پس از شیوع کرونا از اولویت‌‎‌‍‌‍های سومین نمایشگاه تخصصی خرما و صنایع وابسته در این استان است.

 

ترمیم بازار خرما از اولویت‌های نمایشگاه بوشهر است

پنجاهمین جلسه شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی استان بوشهر با حضور دکتر باستین معاونت محترم هماهنگی امور اقتصادی استانداری بوشهر در محل سالن اجتماعات کوثر استانداری برگزار شد در ابتدا خورشید گزدرازی رییس اتاق بازرگانی گفت ترمیم بازار و اقتصاد خرما پس از شیوع کرونا از اولویت‌‎‌‍‌‍های سومین نمایشگاه تخصصی خرما و صنایع وابسته در این استان است.

 

خورشید گزدرازی در پنجاهمین جلسه شورای گفت گوی دولت و بخش خصوصی افزود: نمایشگاه بوشهر در فضایی به مساحت ۲ هزارو ۵۰۰ متر مربع و با شرکت ۶۶ غرفه دار از استان‌های فارس، خراسان رضوی، کرمان، سمنان، تهران، اصفهان، یزد، هرمزگان، آذربایجان شرقی، خوزستان و بوشهر برگزار می‌شود.
وی بیان کرد: ارتقای شاخص بهره‌وری در نخلستان، ارزش افزوده محصولات و تولید محصولات جدید از جمله اهداف سومین نمایشگاه خرما در بوشهر است که این مهم به صورت تخصصی از سوی کارشناسان و مقام‌های بلند مرتبه کشور مورد بررسی و بحث قرار می‌‎گیرد.
گزدرازی ادامه داد: مقابله با تهدیدهای نخلستان‌ها و تسریع در طرح تحول آن‌ها، تولید محصولات جدید از خرما، توسعه بازار هدف، اجرای کشاورزی نوین و مکانیزه در نخلستان‌های کشور از دیگر هدف‎‌های پیش بینی شده برای سومین نمایشگاه خرما و صنایع وابسته در استان بوشهر است.
وی یادآور شد: مهمانان و بازدیدکنندگان از نمایشگاه‌ها و شرکت کنندگان در همایش از فعالان اقتصادی، کشاورزان، صنعتگران سفیران خارجی و مقامات دولتی در سطوح مختلف هستند.
در همین حال، رئیس اتاق بازرگانی بوشهر از بهبود شاخص‌های محیط کسب و کار استان بوشهر خبر داد و گفت: در زمینه شاخص‌های محیط کسب و کار، بوشهر، از میان ۳۱ استان با ۴ پله بهبود نسبت به فصل بهار، از رتبه ۲۳ به ۲۰ کشور ارتقا یافته است.
معاون هماهنگی و امور اقتصادی استاندار بوشهر با اشاره به گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی برای گره‌گشایی از مشکلات گفت: طرح تحول نخلستان برای رونق اقتصاد خرما از اولویت‌های استان بوشهر به حساب می‌آید.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از بوشهر، علی باستین صبح امروز در جلسه شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی استان بوشهر شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی جایگاه و ظرفیت بسیار خوبی است که از ایده‌های بخش خصوصی در کنار دولت بهره می‌برد و مشکلات بخش خصوصی هم بررسی می‌شود.
وی باتأکید بر رفع مشکلات و اصلاح قوانین دست و پاگیر در مسیر سرمایه‌گذاران بخش خصوصی بیان کرد: یکی از شاخص‌های مهم تبلور عینی رابطه دولت و بخش خصوصی فضای کسب و کار است که رتبه استان بوشهر بیستم است.

 

معاون هماهنگی و امور اقتصادی استاندار بوشهر با بیان اینکه رتبه استان بوشهر در عرصه ارزش افزوده در کشور سوم است گفت: رتبه این استان در فضای کسب و کار نسبت به شاخص‌های ارزش افزوده نامناسب است
وی باتأکید بر بررسی راهکارها برای بهبود فضای کسب و کار در استان خاطر نشان کرد: جایگاه وضعیت محیط کسب و کار فعلی شایسته استان بوشهر نیست از اتاق بازرگانی درخواست می‌شود با همکاری دستگاه‌ها راهکارهای بهبود آن بررسی شود.
باستین با اشاره به نقش بخش خصوصی در عرصه‌های سرمایه‌گذاری تصریح کرد: راهبرد اصلی استان بوشهر مشارکت بخش خصوصی در امر سرمایه‌گذاری است که در این راستا حمایت‌های لازم ارائه می‌شود.
وی با اشاره به اجرا طرح تحول نخلستان و اختصاص اعتبار ملی، حمایت از بخش خصوصی را از اولویت‌های استان بوشهر دانست.
در ادامه شورا وارد دستور جلسه شد دستور جلسه اول بررسی علل و عوامل کاهش صادرات خرمای کبکاب و راهکارهای برون رفت از آن که رییس اتاق بازرگانی بوشهر
گفت مهم‌ترین رقم تجاری استان بوشهر خرمای کبکاب است که بیشترین سطح زیرکشت و میزان تولید را به خود اختصاص داده است.
وی گفت: از این رو، هموار ساختن صادرات آن نقشی مهم در اقتصاد استان، ایجاد اشتغال پایدار، رونق و بهبود محیط کسب و کار دارد اما با این وجود در سال‌های گذشته به علت پاره‌ای از مشکلات از جمله مسائل ژنتیکی خرمای کبکاب، محدودیت در بسته‌بندی، مرطوب بودن منجر به از دست رفتن برخی از بازارهای هدف این خرما و کاهش صادرات آن شده است.

 

رئیس اتاق بازرگانی بندر بوشهر اظهار کرد: با توجه به اهمیت نقش بسیار پررنگ خرمای کبکاب در اقتصاد این استان و خطری که آن را تهدید می‌کند دبیرخانه شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی حل این مشکلات دستور کار قرار داده است.
وی عنوان کرد: در این راستا کاهش صادرات خرما، از دست رفتن بازارهای صادراتی، انباشت خرما در سردخانه‌های استان و افزایش هزینه‌های نگهداری برای فعالان این حوزه کاهش سطح اشتغال به دلیل بسته‌بندی و نگهداری نشدن درست خرما در سردخانه، افزایش بدهکاران بانکی به علت ایفا نکردن تعهدات کشاورزان و سایر فعالان حوزه خرما باید قرار گیرد.
وی یادآور شد: در استان بوشهر با وجود ۱۴ هزار بهره‎‌بردار نخل ۸۵ هزار فرصت شغلی مستقیم و غیر مستقیم، ۷۵ واحد بسته‌بندی و فرآوری وجود دارد و خرما در حدود ۲۵ هزار تن از صادرات استان بوشهر را تشکیل می‌دهد.
بعد از بحث و بررسی موارد زیر مورد موافقت قرار گرفت
۱. با هدف بهبود بازار فروش خرما نسبت به تهیه پیش‌نویس ۲ نامه از سوی سازمان‌های جهاد کشاورزی و صنعت و معدن و تجارت به وزارتخانه‌های مربوط مبنی بر مجاز کردن واردات میوه‌های گرمسیری استوایی به ازای صادرات خرمای کبکاب
۲. تسهیل صادرات خرما به کشور بنگلادش به عنوان یکی از مصرف کننده‌های عمده این کالاو فراهم آوردن اعلام خواهرخواندگی بندر چیتاگونگ بنگلادش و بوشهر با پیگیری نمایندگی وزرات امور خارجه در بوشهر
۳. دعوت از رایزن‌های اقتصادی سفارت هندوستان، بنگلادش و پاکستان از طریق سازمان توسعه تجارت به بوشهر با همکاری سازمان صنعت، معدن و تجارت این استان اقدام شود.
۴. مکلف کردن بانک‌های استان بوشهر با متولی‌گری سازمان جهاد برای پرداخت تسهیلات کم بهره برای خرید دستگاه ترموفورمینگ (تولید کننده ظرف‎‌های یکبار مصرف)
۵. ارتقای کیفیت خرمای کبکاب از طریق تأمین آب، نوسازی نخیلات، مکانیزه کردن عملیات کاشت، داشت و برداشت محصول، شکلگیری کشاورزی قراردادی

 

دستور دوم بررسی مسائل و مشکلات پیش روی اجرایی شدن طرح تحول نخلستان و تأثیر آن در اقتصاد کشاورزی و کشور بود که مهندس پورجم قائم‌مقام شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی گفت طرح تحول نخلستان دشتستان با محوریت تأمین آب مطمئن، افزایش راندمان و ارتقاء بهره وری آب با استفاده از روش‌های نوین آبیاری اصلاح و احیاء و نوسازی نخیلات موجود، حذف و جایگزینی نخیلات کم بازده و ایجاد اشتغال پایدار در سطح ۳۴ هزار و ۲۵۰ هکتار از مصوبات ستاد اقتصاد مقاومتی استان و کشور است
وی افزود در این طرح قرار است ضمن اجرایی شدن اصلاح شیوه‌های آبیاری، اصلاح و بازسازی نخیلات درجه ۲، نوسازی و احیای ارقام نخیلات درجه ۳ و تدوین الگوی کشت انجام پذیرد و ۵۰ گروه آب بر تشکیل شود.
پورجم تصریح کرد طرح تحول نخلستان با ایجاد ۵۵۰۰ فرصت شغلی در استان تأثیر بسزایی در اقتصاد کشاورزی شهرستان دشتستان خواهد داشت.
قائم مقام شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی با اشاره به اینکه برای به اجرا در آمدن این طرح بایستی اعتبارات لازم در نظر گرفته شود که در این راستا دو نکته اساسی وجود دارد:
۱-تأمین تسهیلات ارزان قیمت بلند مدت برای اصلاح و نوسازی نخیلات
۲-تسریع در تأمین اعتبار مورد نیاز اجرای طرح
بعد از بحث و بررسی مقرر شد موارد زیر پیگیری شود
– تسریع در تأمین منابع جهت اجرایی و فراگیر شدن طرح تحول از طرف وزارت محترم جهاد کشاورزی در قالب یک نامه و درخواست ریاست محترم شورا از آن وزارتخانه متعاقب سفر اخیر ریاست محترم جمهوری و پرداخت تخصیص‌های داده شده با پیگیری دبیرخانه شورا
تهیه نامه توسط سازمان جهاد کشاورزی با امضاء ریاست محترم شورا و درخواست تأمین تسهیلات ارزان قیمت بلند مدت برای اصلاح و نوسازی از سوی وزیر محترم جهاد کشاورزی طی سفر آتی و قریب الوقوع خود به استان
– تأمین منابع برای آسفالت نمودن جاده دسترسی بین نخیلات از سوی دستگاه ذیربط
– تهیه یک نامه توسط سازمان جهاد کشاورزی خطاب به وزیر محترم جهاد کشاورزی با امضاء ریاست محترم شورا جهت تأمین منابع جهت تاسیس صندوق تخصصی خرما با توجه به آمادگی کامل بخش خصوصی جهت تأمین آورده این بخش به منظور حمایت از امور به باغی
– تعریف ردیف اعتبار آسفالت جاده‌های بین مزارع در مجموع اعتبارت سازمان جهاد کشاورزی توسط سازمان محترم مدیریت و برنامه ریزی استان
– واگذاری تولید، اصلاح و تکثیر نهال به مراکز تحقیقاتی از جمله کشاورزی سعدآباد
-¬ پیشبینی اصلاح وضعیت فیزیکی نخلستان و اصلاح خاک بستر نخلستان در برآورد هزینه طرح تحول
– اصلاح شکل هندسی باغات از طریق نقشهبرداری هوایی و یا تشکیل کمیته برای ایجاد توافق بین کشاورزان به منظور تقسیم¬بندی زمین‌ها جهت دستیابی به شکلی خاص
– تخصیص اعتبارات تکلیفی که باید توسط معاونت آب و خاک به وزارتخانه ابلاغ شود.
– ایجاد ردیف ویژه تسهیلات در زمینه اصلاح و نوسازی نخیلات کشور در بودجه به ویژه از محل صندوق توسعه
– تفاهمنامه هفت جانبه همکاری فی ما بین معاونین وزیر، استاندار و دستگاه¬های اجرایی استان مورخ ۲۰/۰۲/۱۳۹۴