دومین همایش و نمایشگاه بین المللی خرما با حضور رایزن اقتصادی بازرگانی کشور بنگلادش، رئیس اتاق بازرگانی منمن ترکیه، قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت، رئیس نظام صنفی و منابع طبیعی کشور، رئیس انجمن ملی خرما و نماینده مردم دشتستان در مجلس شورای اسلامی و معاون امور استانهای اتاق ایران و جمعی از مدیران کشوری و استانی در بوشهر برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی بوشهر رئیس اتاق بازرگانی بوشهر در همایش بین المللی خرما که با حضور کارشناسان و مسئولان بینالمللی، ملی، استانی و شماری از فعالان این عرصه در بوشهر برگزار شد، گفت: استان بوشهر با تولید ۱۵۰ هزار تن خرما درسال دومین تولید کننده این میوه گرمسیری در کشور است که ۲۰ درصد آن صادر میشود.
خورشید گزدرازی افزود: بیشترین مصرف حرما داخلی است و کشورهای اوراسیا، آسیای جنوب شرقی و حوزه خلیج فارس عمده مقصدهای صادراتی خرمای استان بوشهر است.
وی تاکید کرد: نگاه به صادرات نیاز به تحول در داشت، کاشت و برداشت دارد و این تغییرات با همکاری دستگاههای ذیربط در دستور کار قرار گرفتهاست.
گزدرازی ادامه داد: آموزش بازاریابی حرفهای و بین المللی و تغییر در بستهبندی حرفهای این محصول با هدف رونق یافتن فروش باید در دستور کار قرار گیرد.
وی گفت: مهمترین کار در خرما و فرآوری و توسعه صنایع تبدیلی است تا در بازارهای جدید صاحب جایگاه و پایگاه قوی شویم.
گزدرازی ادامه داد: در این ارتباط باید قوانین حوزه صادرات اصلاح شود زیرا بسیاری از قوانین موجود مخل تولید است، پیشنهادهایی در این زمینه ارائه شدهاست.
وی یادآور شد: تعدد بخشنامه در واردات و صادرات به جایی میرسد که برداشت سلیقهای از قوانین میشود؛ از این رو دولت باید بخشنامههای مدنظر را با هدف تولید و صادرات اصلاح کند.
گزدرازی افزود: اصلاح شیوه آبیاری سنتی با توجه به بحران کم آبی، ممنوعیت استفاده از شیره صنعتی تولید شده از نبات، اجرایی کردن گاز متیل بروماید توسط وزارت جهاد کشاورزی بجای سموم، تکثیر نهال از طریق کشت بافت به منظور دسترسی آسان کشاوران، اختصاص تسهیلات بانکی لازم و کم بهره به تولید کنندگان به منظور نوسازی ماشین آلات فرسوده از جمله درخواست مدنظر در حوزه نخیلات استان بوشهر است.
۳۵ درصد نخیلات کشور فرسوده هستند
در ادامه رئیس پژوهشکده خرما و میوههای گرمسیری کشور گفت: ۳۵ درصد نخیلات استان بوشهر فرسوده هستند که باید عملکرد اقتصادی آنها مورد بررسی قرار گیرد و جایگزینهای آن در نظر گرفته شود.
احمد مستعان در همایش بین المللی خرما با اشاره به اهمیت استفاده از شیوههای نوین آبیاری در استان بوشهر، افزود: شیوههای آبیاری تحت فشار به خوبی در استان بوشهر انجام شده است که جهاد کشاورزی استان بوشهر در این زمینه پیش گام است.
در ادامه سید جواد زمانی بیان کرد: در ایران زمان مورد توجه و اهمیت قرار نمیگیرد در حالیکه در کشورهای دیگر روی دقایق هم حساب میکنند زیرا با وجود موقعیت کنونی در جهان یک روز تاخیر در حرکت منجر به عقب ماندگی میشود.
وی بیان کرد: بخش خصوصی طبق قانون مشاور هر سه قوا است ولی اکنون در کجای مشاوره قرار دارد و جایگاه آن در ایران کجاست؟
زمانی گفت: ایران اسلامی با داشتن ظرفیت بالا و مولفههای قوی در تولید محصولات نباید در اقتصاد ضعیف باشد زیرا هر کشوری که مولفهها قوی تولیدی داشته باشد ولی در اقتصاد ضعیف است، مشکل آن را باید در مدیریت بررسی کرد.
وی بیان کرد: در این عرصه باید مدیریت را تقویت و برای تحقق این امر کمتر سخن گفت و بیشتر عمل کرد.
زمانی ادامه داد: در کشور همه برنامهها وجود دارد ولی اراده اجرا کمتر است و ما خیلی چیزها را بر عکس دنیا عمل میکنیم.
وی گفت: مسئولان، سران و مدیران در کشورهای دیگر در نشستهای داخلی اگر اختلاف دارند بازگو و حل و فصل میکنند و در بیرون جامعه صحبتی از اختلاف نیست ولی ما عکس آن را انجام میدهیم.
زمانی اظهار داشت: در ایران با این همه افراد توانمند و مولفههای مهم اقتصادی، عیب است که جزو کشورهای با درآمد ملی پایین باشد و اعلام شود که میخواهیم به ۱۸ میلیون نفر کمک کنیم.
معاون امور استانهای اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران با اشاره به در پیش بودن انتخابات مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: از امروز در آستانه انتخابات حرفهای فراوانی زده میشود ولی به محض اینکه وارد مجلس شدیم دعواها آغاز میشود.
وی افزود: باید کشور به سمت برادری و اتحاد سوق داده شد زیرا این مهم به پیشرفت در همه امور کمک میکند.
زمانی بیان کرد: ما مسلمانیم دم از وحدت و اخلاق میزنیم و چنانچه به این سمت حرکت کنیم آنقدر توان در این کشور است که بالای ۲۰۰ میلیون نفر جمعیت را هم میتوان اداره کرد.
وی یاداور شد: اکنون خودمان بیشتر از ترامپ خود تحریمی میکنیم و به قدری موانع بر سر راه تولید قرار میدهیم که تولید کننده و سرمایهگذار برای ادامه فعالیت پشیمان میشود.
اصلاح آبیاری نخیلات
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان بوشهر گفت: مهمترین برنامه دولت در اصلاح شیوه آبیاری در استان بوشهر طرح نخلستان که در شهرستان دشتستان در حال انجام است.
محمدتقی منوچهری با اشاره به اینکه شهرستانهای دشتستان و تنگستان شهرستانهای عمده تولید خرما در استان هستند افزود: حدود هفت هزار هکتار اراضی فرسوده نخل در استان داریم که برنامه داریم با روشهای احیایی و جایگزینی تولید را افزایش دهیم.
او بیان کرد: در شهرستان دشتستان طرح تحول آبیاری در ۱۱ هزار هکتار انجام شد و در شهرستان تنگستان نیز در مساحت سه هزار هکتار به زودی انجام خواهد شد.
طرح جامع خرما از تولید تا صادرات تدوین شد
رئیس کمیسیون کشاورزی و صنایع وابسته اتاق بازرگانی ایران با تاکید بر حمایت ویژه از سوی دولت به تولیدکنندگان و تجار گفت: طرح جامع خرما از تولید تا صادرات تدوین شد.
علی شریعتیمقدم در همایش و جشنواره ملی و بینالمللی خرما در بوشهر با بیان اینکه صادرات خرما نسبت به تولید آن بسیار عقب است اظهار داشت: ارتباط نزدیکی بین دولت، مجلس و اتاق بازرگانی است بهگونهای وزیر صنعت در مشهد اعلام کرد حاضریم بسیاری از اختیارات را به بخش خصوصی تفویض کنیم و خواستهها بازرگانان را به تصویب دولت برسانیم.
وی، از تدوین طرح جامع خرما از تولید تا صادرات خبر داد و بیان کرد: در این طرح جامع که بخشی از آن توسط دانشگاه مطالعه گردیده است، صادرات خرما از ۳۰۰ میلیون دلار تا ۱.۲ میلیارد دلار افزایش مییابد.
رئیس کمیسیون کشاورزی و صنایع وابسته اتاق ایران با اشاره به تهیه دو سند در زمینه محصولات صادراتی گفت: با تهیه سند تفویض اختیار، بخش خصوصی از منافع تولیدکننده تا مصرفکننده و مسئولیت صادرات میپذیرد.
رئیس کمیسیون کشاورزی و صنایع وابسته اتاق بازرگانی ایران با تاکید بر شناسایی دارای اولویت تولید و صادرات افزود: برای این محصولات ضمن صادر شدن شناسنامه تجاری زمینه آن برای ثبت در جیاس فراهم شود و باید هویت بخشی محصولات تولیدی و صادراتی در دستور کار قرار بگیرد.
شریعتیمقدم، از تدوین زنجیره ارزش برای زعفران و ربگوجهفرنگی خبر داد و بیان کرد: زنجیره ارزش برای خرما هم تدوین میشود که زمینه پرداخت تسهیلات ارزان قیمت روستایی برای تولید و صادرات این محصول فراهم میشود.
بنگلادش مشتری خرمای ایران میشود
رایزن اقتصادی بازرگانی سفارت بنگلادش در ایران با بیان اینکه بازار مناسبی برای خرمای ایران در بنگلادش است افزود: بازرگانان بنگلادشی درخواستهای زیادی برای واردات این محصول از ایران دارند.
محمد صبور حسین با اشاره به اینکه تجار بنگلادشی خرمای بازار این کشور را از عربستان سعودی، الجزایر و فلسطین تامین میکنند خاطرنشان کرد: بسیاری از تجار و بازرگانان بنگلادشی خواستار واردات خرما از ایران هستند.
در ادامه از دو محصول خمیر خرما رونمایی شد.
در این بخش مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی استان بوشهر گفت: تولید خمیر خرما به عنوان یکی از فرایندهای ویژه در صنعت غذا به شمار میآید و بر اثر این فرایند هزینه حمل و نگهداری کاهش مییابد.
مهدی صفوی افزود: همواره نگهداری خمیر خرما با چالشهایی روبررو است که سخت شدن، تیره شدن رنگ و فساد میکروبی از آن جمله است که در فرایند تولید این محصول فناورانه زمان پیشبینی شده برای نگهداری محصول۷۰ تا ۱۰۰ درصد بیشتر از زمان کنونی نگهداری محصول در واحدهای صنعتی است.
وی در ارتباط با محصول شیره خرما به عنوان جایگزین شیره نبات اظهار داشت: نیاز فناورانه تولید شیره خرما به عنوان جایگزین شیره نبات توسط مشاور شرکت شهرکهای صنعتی خوزستان برطرف شدهاست.
صفوی ادامه داد: توجه به نیازهای فناورانه در صنایع بومی و سنتی استانها ضرورت دارد زیرا اگر به آن توجه نکنیم به دلیل شرایط رقابتی در این حوزه از دنیا عقب میمانیم.
وی بیان کرد: یکی از روشهای تولید محصولات پیشرفته، دانش بنیان کردن شرکتها است که در این زمینه شرکت شهرکهای صنعتی اعتبارات و حمایتهای ویژهای در نظر گرفته است.
در این آیین با اهدای لوح تقدیر و تندیس به مدیران عامل شرکت شهرکهای صنعتی بوشهر و خوزستان در زمینه شناسایی و رفع نیازهای فناورانه تجلیل شد.
در پایان از تعدادی از برگزیدگان صنعت خرما، تجلیل بعمل آمد.
در پایان ندیر پورجم بیانیه دومین همایش بین المللی خرما را قرائت نمود.