آرشیو موضوعی: مقالات | تعداد اخبار : 0 |

توسعه صادرات، پیشنیاز تحقق توسعه پایدار
رئیس اتاق بوشهر در یادداشتی به مناسبت روز ملی صادرات به تشریح دلایل توفیق نیافتن سیاستها و برنامههای کشور در راستای توسعه صادرات پرداخت.
دلایل عدم بازگشت ارز حاصل از صادرات/ صادرکنندگان مقررات را بلد نبودند
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران گفت: ناهماهنگی میان دستگاههای مختلف مانند گمرک، سازمان توسعه تجارت و بانک مرکزی و نبود سامانه یکپارچه از عوامل اصلی در بازنگشتن ارزهای صادراتی است.
هشداری که به آن توجه نشد
یکی از معضلات اقتصاد ایران از گذشتههای دور درک نادرست از مفهوم قیمت در اقتصاد و کارکرد آن در نظام بازار است که متاسفانه ذهن اکثر سیاستمداران و حتی برخی اقتصاددانان را پر کرده است. قیمت نقش اطلاعرسانی دارد، یعنی کمیابی نسبی کالاها، خدمات و داراییهای مورد معامله در بازار را به اطلاع خریداران و فروشندگان میرساند.
مسئله توسعه در ایران؛ چیستی و چگونگی؟
حاکمان میخواهند توسعه را محقق کنند اما نمیتوانند. آن روز تصادفاً کتابی را که دو ماه اخیر سخت درگیر مطالعه آن بودهام همراه داشتم. کتابی که حاوی نظریه و شواهدی ناظر بر ایده من است. بخشهایی از کتاب را که به بحث ارتباط داشت برای جمع خواندم. احساس کردم جرقهای در ذهنها ایجاد کرد...
پنج راهکاری که میتواند تولید را جهشگونه حرکت میدهد
مسعود خوانساری، رئیس اتاق بازرگانی تهران، با اشاره به نامگذاری سال ۹۹، پنج راهکار «امنیت محیط کسب و کار»، «ثبات در رویهها، قوانین و مقررات»، «ثبات در شاخصهای کلان اقتصاد»، «عدم دخالت دولت در امور بخش خصوصی و کاهش رقابت منفی بنگاههای دولتی با خصوصی»، «افزایش تامین نقدینگی بنگاههای تولیدی» و «تغییر نظام مالیاتی و تامین اجتماعی» را زمینهساز جهش تولید دانست.
نقد نظام بودجهریزی خصلت رانتی پیدا کرده است
با شدت گرفتن مناسبات رانتی در اقتصاد سیاسی ایران، شاهد چندین آسیب جدی در نظام بودجهریزی کشور هستیم. به همین دلیل از دلسوزان و علاقهمندان باید طلب کمک کرد تا آنها به حداقل برسد. یکی از این آسیبها، بنیه بهشدت ضعیف اندیشهای است که هم در اسناد و هم در اظهارات مقامات و مسئولان کشور مشاهده میکنیم.
استاندارد؛ ضامن بهبود مستمر
استاندارد در لغت به معنای پرچم، لوا و الگو می باشد و استاندارد سازی ناشی از پایه های علم و فن آوری است که در ساخت صنعت و به تبع آن پیشرفت اقتصاد تأثیر بسزایی دارد.
بخش خصوصی؛ غایب بزرگ تدوین لایحه قانون تجارت
چرا دولت دوازدهم بهرغم شعارهای محترمانهای که برای بخش خصوصی سر داده و میدهد، در عمل با بیاحترامی فزاینده این بخش را همراه کرده است و بهگونهای رفتار میکند که گویا در برابر نیروی در اختیار خودش نیروی کارشناسی دیگری وجود ندارد؟
هشدار نسبت به آشفتهسازی ذهن جامعه درباره کارتهای بازرگانی
به نظر میرسد گروهی از مدیران برخی نهادهای دولتی به جای اینکه به سمت کاهش تنش و رفع مشکلات بروند، ترجیح میدهند دیگری را عامل نارساییها معرفی کرده و با دادن آدرس غلط نظر شهروندان و مدیران بالاتر را به جای دیگری معطوف کنند.
روماتیسم ملی
شرایط کشور ما بسیار قابل همسان سازی با بیماریهای خودایمنی است. رویکرد دستگاههای حاکمیتی، به ویژه بخشهای نگاهبان امنیت و اطلاعات کشور، به جامعه ی مدنی و اقشار مختلف با بدبينى کم مانند همراه است. کنش مدنی در ایران کاری بسیار پرهزینه و پرچالش است. ایران یکی از سخت گیرترین کشورها در دادن اجازه ی تأسیس به سازمانهای مردم نهاد است و این سازمانها به فراوانی و با بی اعتمادی، زیر ذره بین هستند و هشدار و احضار و برخورد با آنها کم نیست.
صنایع برنده و بازنده
رشد اقتصادی در سال ۱۳۹۷ در مقایسه با دو سال گذشته با کاهش مواجه شده است. آمار بانک مرکزی که فقط برای سه ماه نخست سال منتشر شده است، نشان میدهد رشد اقتصادی کشور در سه ماه نخست سال برابر با ۸/ ۱ درصد است. آمار مرکز آمار ایران که تا این تاریخ برای شش ماه سال منتشر شده است، نشان میدهد رشد اقتصادی شش ماه نخست سال برابر با ۴/ ۰ درصد است. بر اساس آمار مرکز آمار ایران، در نیمه نخست سال، رشد بخش کشاورزی و بخش صنعت منفی و رشد بخش خدمات مثبت بوده است. رشد ارزش افزوده بخش کشاورزی در نیمه نخست سال منفی ۵/ ۲ درصد است.
ناترازی در بودجه
در شرایطی که با نرخ تورم بالا و تعطیلی بخش گستردهای از صنایع و کاهش قابل توجه واردات، به دلیل محدودیتهای شدید ارزی و وارداتی، قرار است حدود ۴۰ درصد دیگر از درآمدهای بودجه، از درآمدهای مالیاتی و گمرک تامین شود. البته این تصویر بودجه عمومی، حزن انگیزتر خواهد شد اگر توجه کنیم که قرار است بیش از ۳۵ هزار میلیارد تومان به افزایش حقوق تخصیص یابد، بیش از ۷۰ هزار میلیارد تومان کسری صندوقهای بازنشستگی کشور و سازمان تامین اجتماعی نیروهای مسلح را جبران کند و دهها هزار میلیارد تومان به امور متفرقه تخصیص یابد.
منشأ اصلی فساد در بخش خصوصی است یا بخش دولتی؟
به عنوان کسی که 12 سال در اتاق حضور داشته است، تاکنون موردی از رانتجویی سازمانیافته در اتاق را مشاهده نکردهام. باید گفت که یکی از کاستیهای نظامهای انتخاباتی، هم در کشور ما و هم در سایر کشورهای دنیا، احتمال ورود کسانی با توسل به کارهایی مانند وعدههای فریبنده به یک نهاد مبتنی بر انتخابات است که بدین وسیله منافع شخصی خود را دنبال کنند. به طور مثال چندی پیش یکی از نمایندگان خبر از کارچاقکنی در راهروهای مجلس داده بود.
کماثری مجازات مفسدان اقتصادی در کاهش میزان فساد از کجا آب میخورد؟
بررسی سیر پروندههای کلان سوءاستفاده، فساد مالی و اقتصادی نشان میدهد که در نهایت افرادی که در ظاهر امر به عنوان مفسد اقتصادی شناخته میشوند، مجازات میشوند و به طور معمول مسئولان ارشد در بخشهای مختلف کشور که ردی از آنها در پروندهها وجود دارد، با هیچ برخورد جدی، قاطع و متناسب با اندازه تخلف و کلاهبرداری روبهرو نمیشوند.
اتاقهای بازرگانی برای اقتصاد کشور چه راهی در پیش دارند؟
اقتصاد ایران همواره با چالشهایی روبهرو بوده و در این میان بخشخصوصی در توسعه اقتصادی ایران نقشی انکارناپذیر برعهده داشته است. در قانوناساسی جمهوری اسلامی ایران، اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی بهعنوان نماینده بخشخصوصی در حوزه اقتصاد معرفی شده و از جایگاه مشورتی با قوای سهگانه نظام نیز برخوردار است.
نظام قیمتها له یا علیه اقتصاد؟
استراتژی ارجح آن است که کارکرد نظام قیمتها تداوم یابد و از فرصتهایی که در بهبود تخصیص منابع ایجاد میکند، استفاده شود.
یادآوری اهمیت رشد بلندمدت
در شرایط فعلی حتی با عبور از دوره رکود، مسیر رشد اقتصادی کشور در ادامه مسیر بلندمدت خود قرار نخواهد گرفت. چنین شرایطی نیاز به سیاستگذاری متفاوت دارد.
حذف چهار صفر از پول ملى
حذف چهار صفر از پول ملى اخیرا مجددا مطرح شد. ابتدا در مختصرى تجربه دیگران را مرور مىکنیم.
اتاق بازرگانی و هویت مستقلِ آن از دولت و اعضای خود
مشکل رابطه دولت-اتاق بازرگانی دو طرفه است. نداشتن نظریهی عمومی برای مدیریت اقتصاد ملی از سوی دولت و عدمِ قطعیت در سیاستها واقعیت غیرِ قابل انکاری است. از این رو، سیاستگذاری ضعیف و اجرای ناکارآمد آنها بخشِ خصوصی را آزار میدهد. همچنین، عدم پذیرش هویت مستقل و مشارکتجو در قدرت برای بخشِ خصوصی از سوی دولت را میتوان در رویهی تصمیمگیریِ آن دید.برو به صفحه »